Geschiedenis

Wat is quatre-mains?De term quatre-mains( Frans voor 'vier handen') wordt gebruikt voor een vorm van pianospelen waarbij twee pianisten betrokken zijn.

In quatre-mains stukken nemen twee spelers plaats aan één piano, waarbij de ene speler de hogere registers van de piano bespeelt (diskant) en de andere speler de basregisters.


Wanneer twee pianisten samen musiceren spreekt men van een pianoduo.Het genre quatre-mains stamt uit de classicistische periode, maar werd vooral populair in de romantiek, toen er veel transscripties verschenen van grote orkestwerken, die door hun vorm als quatre-mains geliefd werden om ze zo in huiselijke kring ten gehore te brengen.Uit de classicistische periode zijn vooral de quatre-mains composities van componisten als Wolfgang Amadeus Mozart bekend geworden..

Geschiedenis


Onze groep bestaat sinds 1999 toen een paar enthousiaste amateurpianisten uit de regio elkaar vonden bij gelegenheid van een muziekcursus aan de HOVO-Doetinchem. Ze besloten samen te gaan spelen en van lieverlee sloten zich steeds meer mensen aan. Inmiddels telt de groep een dertigtal leden.


Op de landelijke site www.quatremainsgroepen.nl staan alle QM groepen van Nederland vermeld met hun agenda en speellijsten. Ook vindt u daar de links naar bladmuziek, professionele duo's etc.


In 2014 hebben we op feestelijke wijze ons 15-jarig jubileum gevierd in Woon- en Zorgcentrum Nieuw Schoonoord te Velp


We zijn ondertussen in het jaar 2022 beland. We hebben nog steeds een hele hechte groep qm-ers. Er zijn wat mensen afgevallen maar ook weer nieuwe leden bij gekomen.

Nieuwe leden zijn natuurlijk altijd welkom.